SOFIA NORBERG

Vikten av redigering
Det här med att redigera sina bilder kan lyfta bilderna enormt! Självklart ska man alltid satsa på att få bilden så man vill ha den direkt i kameran, men jag brukar ändå alltid ha en åtanke om vad jag skulle kunna göra för att lyfta bilden i redigeringen. 
Här är några exempel, av mina egna bilder, där redigeringen har gett bilderna ett nytt liv. Bilden till vänster är direkt tagen ur kameran och den till höger är redigerad.
 
Redan när jag planerade den här bilden visste jag att jag ville ha det blekt och skört för att få fram den känslan jag ville förmedla. Som ni ser blev det inte riktigt så i orginalet, det fixade jag i redigeringen.
 
Jag såg direkt när jag tittade på orginalbilden i datorn att kontrasten mellan hennes hud och hår skulle se asballt ut i svartvitt. Här har jag även "räddat" himlen i bilden för att inte bli för exponerad.
 
Orginalet blev tråkigt och platt. Jag ville ha mer känslofyllda färger och mer vintage. Enkelt fixat i redigeringen efteråt.
 
Ljuset i skogen där jag fotade var inte det bästa, därav blev orginalet grå och tråkig. Jag ville ha det mer kontrastrikt och mer grönt, som efter redigeringen.
 
Det gäller att fånga känslan i bilden och förstärka den, inte ändra. Det kan vara lite knepigt, men ibland blir man faktiskt nöjd med resultatet efter en rätt så lång tid framför skärmen.
 
 
 
#1 - Ida - foto & häst

superfint!! duktig du är :)

Svar: Åh tack! :)
Sofia

#2 - Sofia

bra inlägg!

Svar: Tack så mycket
Sofia